Hoe we ons bedrijf konden structureren om zonder ons te kunnen draaien (Mijn geheimen voor digital nomads)

Personal
Photography
Travel
volg @boracoworking

We zijn jonge ondernemers, co-founders van BORA coworking en wereldreizigers. Business is een (lichte) obsessie, en we zijn daar volledig oké mee. Laten we samen de weg vinden naar een succesvol (bedrijfs)leven.

Marketing
Brand Styling
Writing
Personal
Business
more categories

hi, wij zijn justin & laurence 

Of het nu gaat om een trip weg van huis, zwangerschapsverlof of een verlengde sabbatical – op een dag wil je misschien afstand nemen van je bedrijf en er zeker van zijn dat het zonder jou kan draaien. Als dat ver weg of zelfs onmogelijk lijkt, is dit het artikel voor jou.

Op het moment dat ik dit schrijf, vlieg ik van Kauai naar Maui, Hawaï. We hebben een team in België dat onze coworkingspace beheert en ik heb coachees die gecoacht worden vanaf mijn laptop in warme tropische oorden.

Als je me 5 jaar geleden zou vertellen dat dit mijn realiteit zou zijn, zou ik glimlachen en zeggen dat het mijn droom is. Op dit moment ‘pinch’ ik mezelf regelmatig dat mijn droom nu mijn realiteit is en dat het zoveel beter is dan ik me ooit had kunnen voorstellen.

MAAR! Het kwam niet uit het niets en ik ben hier niet om je te vertellen dat het meer is dan Pinterest-borden en meditaties, hoewel een visueel persoon zoals mij wel gelooft dat dat er een groot deel van uitmaakte. Ik ben hier om je ‘golden nuggets’ te geven, zodat jij dit ook kunt doen. Omdat het feit dat je hier bent toont dat je dit ook zou willen. Right!? Ik heb het over verse kokosnoten, surf- en yogasessies bij zonsopgang, werken en smoothies drinken in je favoriete smoothiebars, … Het is maar één vlucht verwijderd, en toch zijn er weinig die het echt doen.

Voor degenen die mij niet kennen: Mijn vriend en ik zijn in 2019 een coworking space begonnen, genaamd BORA coworking. Het is een duurzame coworking voor jonge ambitieuze ondernemers die willen groeien. Dat onderdeel was het moeilijkst om uit te besteden, maar niet onmogelijk. Ten tweede run ik een coachingsbedrijf waar ik ondernemers help om het bedrijf en het leven op te bouwen waar ze altijd van hebben gedroomd, met meerdere inkomstenstromen en afgestemd op hun waarden. Dit deel besteed ik niet uit. Ik coach mijn coachees overal ter wereld.

Mijn partner, Justin, en ik wisten altijd al dat we wilden reizen. We waren al meer dan een jaar op reis naar Australië en konden het niet laten om regelmatig een vlucht te nemen voor een werk- of avontuurlijke reis weg van huis.

We wisten allebei van tevoren dat we niet alles in de zaak wilden doen en we wisten dat we wilden reizen. En omdat ik dit weet, hebben we het bedrijf altijd op een bepaalde manier opgezet en gestructureerd. We wilden niet gebonden zijn aan het bedrijf. En ik heb gehoord van veel mensen dat ze willen afstand nemen van hun bedrijf om te reizen of om op zwangerschapsverlof te gaan, dat is niet simpel, maar zoals ik al zei, ik heb mijn bedrijf altijd gebouwd met dit soort levensgebeurtenissen in gedachten en Justin denkt precies hetzelfde. Omdat hij in zijn verleden op een plek was waar hij tijd voor geld ruilde, hebben we allebei heel erg de intentie gehad om dit bedrijf op deze manier op te bouwen.

Dus zoals ik al zei, ik wilde volledig online werken en op een andere plek wonen en een baan waarbij ik 24/7 fysiek aanwezig moet zijn, heeft me nooit aangetrokken. Vanaf dag 1 hebben we altijd nagedacht over de niet-sexy dingen. De structuren, procedures, processen, het delegeren, het team, eerlijk gezegd, zelfs als we het ons niet eens konden veroorloven om zo te denken, dachten we zo.

En 2 jaar later kijk ik nog steeds elk kwartaal van een afstandje naar de dingen die ik doe en zet ik vraagtekens bij de dingen die ik niet per se hoef te doen. En geloof me, elk kwartaal als ik dit bekijk, realiseer ik me, oké, ik doe deze taken opnieuw. Ik moet ze van mijn bord krijgen, want ik hoef dit niet te doen.

Er is Gay Hendricks uit het boek the genius zone, en hij praat een beetje anders over delegeren dan andere frameworks. Hoe hij het uitlegt zijn er 4 zones:

  1. De zone van incompetentie: iets dat je doet dat ongeveer iedereen beter kan dan jij. Voor mij is het stock bijhouden en dingen die op zijn bijbestellen. Zoveel mensen kunnen dat beter dan ik.
  2. De competentiezone: Werk dat jij doet dat anderen net zo goed of beter kunnen. Dat is waarschijnlijk projectmanagement voor mij. Ik kan het, maar er zijn mensen die het beter kunnen dan ik.
  3. De zone van uitmuntendheid: wat kun je beter doen dan wie dan ook, maar heb niet lief.
  4. De zone van genialiteit: werk dat je zo graag doet, dat het eigenlijk geen werk lijkt. Voor mij is dat luisteren naar iemands zakelijke uitdagingen, problemen verhelderen en oplossingen zoeken.

Als ondernemer is het het moeilijkste om weg te gaan van de zone van genialiteit, omdat je dat ding beter doet dan wie dan ook, zelfs als je er niet van houdt. Ik weet zeker dat je je hierin herkent. Voor mij is dat social media en websites bouwen. Ik ken niemand anders in m’n buurt die het beter kan dan ik.

Voor mij is het exciting om een bedrijf op te bouwen dat draait zonder dat ik er elke dag ben. Dus ik wist dat het belangrijk was om in mijn geniale zone te werken, maar ik ga niet zeggen dat het geen uitdaging was, want dat was het echt.

Ik ga je vier vragen geven en misschien wil je hier nog eens naar luisteren of ze opschrijven, want deze vier vragen ondersteunen me niet alleen enorm bij het creëren van een rol waar ik echt van hou, maar het ondersteunt ook het bedrijf in ook een heel positieve manier.

  1. De eerste vraag die ik mezelf stel is ‘Waar wordt mijn tijd aan besteed?’. Waar besteed ik mijn tijd wekelijks aan. En wat je eigenlijk zou kunnen doen, noteer aan het einde van elke dag waar je die dag je tijd aan besteedt en doe dit gedurende twee weken en je zult een heel goed begrip krijgen.
  2. Ik stel ook de vraag ‘Waar heb ik de impact in de business? Wat ben ik aan het doen dat de naald werkelijk beweegt?’
  3. Ik vraag ook ‘Wat doe ik waar ik het meest van geniet? Waar word ik blij van, waar word ik enthousiast van, wat voelt niet als werken?’
  4. Dan de vierde vraag, die volgens mij de belangrijkste vraag is: ‘Is er iets dat ik graag zou willen delegeren, maar ik heb het gevoel dat ik het gewoon niet kan?’.

Die laatste vraag is er een waar ik veel tijd aan besteed.

Voor de coworking heb ik met succes al mijn taken kunnen delegeren waarin ik incompetent en competent ben en heb ik de meeste van mijn taken kunnen overslaan die ik beter doe dan de meeste mensen. Ik heb er nog een paar hangen, maar dit is een work in progress. Niet alles kan van de ene op de andere dag worden overgeslagen.

Ik heb dit kunnen doen, omdat er een paar dingen zijn die ik onderweg heb geleerd die ik met je wil delen. Dus ten eerste is het echt heel belangrijk dat je het lange spel speelt en dat je bereid bent te investeren in het begeleiden van je teamleden, omdat ze het waarschijnlijk na een paar maanden nog niet zullen oppikken, dit ding dat jij crusht, dat waarin jij uitblinkt, pikken ze het misschien niet meteen op, maar zouden ze er ook in kunnen uitblinken als ze de basisvaardigheden hebben en ze een veel langere leer- en ontwikkelingsperiode krijgen? Nu ja, het is zeer waarschijnlijk dat ze de basisvaardigheden hebben die ze nodig hebben, maar ze hebben gewoon tijd nodig en dat is niet per se slechts een paar maanden. We moeten mensen meer tijd geven dan we denken om ze op dreef te krijgen, om ze nieuwe dingen te laten leren. Bedenk eens hoe lang het duurde voordat je leerde wat je weet. Ik bedoel, als ik eraan denk dat ik sociale media leerde en websites bouwde, dan kostte het me bijna acht jaar. Dus om te denken dat iemand anders dit binnen een paar maanden gaat oppikken, vind ik echt naïef. Het kostte me tien jaar om deze vaardigheden te leren en het zal wat tijd kosten om mensen op te leiden. Ik zeg niet dat het ze tien jaar zal kosten, maar het zal wat tijd kosten, omdat ik dingen voor ze kan inkorten en we draaiboeken en instructienotities hebben gemaakt waarmee ze kunnen spelen.

Je wilt ook heel specifiek zijn in wie je zoekt wanneer je wervingsbeslissingen neemt. Dus als die persoon geen zin heeft en niet over de basisvaardigheden beschikt van wat je zoekt, blijf dan zoeken. Unicorns bestaan en ze zijn echt het wachten waard. En ik zeg unicorns, omdat je echt wilt denken: ‘Hoe ziet mijn ideale aanwerving voor deze rol eruit?’. Nu, ze zullen deze vaardigheden en deze vaardigheden nodig hebben en je zou tegen jezelf kunnen zeggen, dat is echt onmogelijk te vinden. Geloof me, dat is het niet, maar misschien moet je gewoon zoeken en wat langer wachten om die persoon te vinden.

Je moet ook het verschil weten tussen iets dat goed wordt gedaan en iets dat naar jouw smaak wordt gedaan. Het is gewoon zo’n krachtige reframe. Iets kan heel erg goed zijn, maar zelfs als het niet naar je zin is wil dat nog niet zeggen dat het naar je zin is. Je moet leren dat los te laten. Als iemand een taak heeft en die heeft het heel goed gedaan, maar je hebt zoiets van ‘Oh, er zijn hier een paar nuances, het zou beter voelen als het zo was’, maar je weet dat het daadwerkelijk doen van die dingen niets zal veranderen aan de prestaties van dingen of hoe mensen ernaar kijken. Je moet dat kunnen loslaten en je eraan kunnen overgeven, anders krijg je nooit dingen van je bord.

Het is geweldig als je de laatste handtekening kunt zetten voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn, maar niet het gevoel hebt dat je bij het hele proces betrokken hoeft te zijn. Dus als je in het begin met iemand een strategie uitstippelt, gaan ze weg en doen ze het hele ding, je kunt het signaal aftekenen, zodat je het kunt aanpassen en perfectioneren in de laatste fase wat zoveel tijd en geld zal besparen. zorg ervoor dat je van het eindproduct houdt. Het is dus geen volledige delegatie, maar het komt op het laatste moment terug en zegt: laten we hier samen aan werken en het goed doen.

Ik zou zeggen dat al die dingen ertoe bijdragen dat ik me gesteund voel bij het maken van een lange reis weg van huis, en ik ben dankbaar dat ik geduldig was en genoeg in mijn bedrijf en mindset heb geïnvesteerd om op dat punt te komen, want nogmaals, dat doet het niet vanzelf. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Dus als je in de toekomst een groot doel hebt om je bedrijf te laten floreren zonder jou, denk dan echt na over wat je dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs per kwartaal doet dat je ondersteunt om dat doel te bereiken. Het is echt mogelijk, ook al voelt het onmogelijk, maar je moet geduld hebben en je kunt voorbereid zijn.

Dus denk na over wat je visie is en hoe je wilt dat de dingen lopen en ga dan terug naar wat ik heb gezegd over de verschillende zones en de vragen die je jezelf kunt stellen om te zien hoe het eruit zou kunnen zien om naar een plek te verhuizen terwijl je niet absoluut alles alleen doet. En weet je, je maakt draaiboeken, je maakt systemen, als je steeds hetzelfde doet, is er een gemakkelijke procedure voor iemand anders om te volgen en dat van je bord te kunnen nemen. Maar ik weet dat als ik had gewacht tot mijn bedrijf al werknemers had en we draaiboeken zouden maken terwijl we op reis waren, ik achter zou lopen. Omdat het een van die dingen zijn die je niet helemaal opnieuw wilt maken. Als je het vanaf het begin kunt doen en deze draaiboeken kunt maken alsof je al een volledig team hebt en alsof je al op reis bent of verlof neemt, zelfs als je een solo-ondernemer bent en net begint, betekent het dat als je mensen gaat aannemen, het delegeren aan hen zoveel gemakkelijker zal zijn.

Ik hoor mensen vaak zeggen, ik wil heel graag iemand aannemen en ik wil heel graag meer delegeren, maar dat gaat zoveel tijd kosten en ik heb niet zoveel tijd. Ik weet zeker dat je dit aan het lezen bent en denkt van ‘ja, daar kan ik me in vinden’. Het is bijna meer werk om het aan iemand te delegeren dan om het zelf te doen, wat de eerste paar keer misschien prima is, maar als dat een voortdurend iets is, dan is dat iets dat je moet aanpakken. Het zal jouw bedrijf op een plateau brengen anders en het zal je groei blokkeren, dus het is belangrijk om over deze dingen na te denken en te denken ‘weet je wat, het zal in het begin ongemakkelijk zijn en misschien moet ik het de komende maand zelfs rustiger aan doen, zodat ik iemand aan boord kan nemen en ik geduldig kan zijn met ze terwijl ik dingen begin uit handen geef.

Ik hoop dat dit echt nuttig voor je was. Ik heb daar zoveel vragen over gekregen met mijn reis naar het buitenland en zo heb ik echt alles gestructureerd en doordacht. En dus of het nu een digitale nomadenreis is die je van plan bent te maken, een lange vakantie, een zwangerschapsverlof of je wilt gewoon echt dingen van je bord krijgen, ik hoop echt dat deze blog waardevol was.

Comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CONNECT

elsewhere:

Schrijf je in op de

Nieuwsbrief

tune in to the

podcast

De podcast voor ondernemers die willen groeien. Praktische tips & insider informatie over hoe wij en andere ondernemers hun business runnen.

Check out our 

socials